سنگ ساختمانی در تمام مراحل تولید و توزیع اش نکات مهمی برای حفظ کیفیت نیاز دارد که عدم رعایت آنها باعث اتلاف این پدیده طبیعی می شود.
بارگیری سنگ یکی از مهمترین مواردی است که باید به آن نگاه تخصصی داشته باشیم چرا که در برخی مواقع و پس از خرید سنگ ساختمانی، سنگ ها سالم بوده ولی در حمل و نقل آسیب میبیند. در واقع در بارگیری سنگ به نکات ساده و ریزی باید توجه کرد که هر نوع برش سنگ به روش خاص خود بارگیری میشود.در هنگام بارگیری سنگ باید به نکات بسیار مهمی توجه کرد که در این مقاله به آن می پردازیم:
- بهتر است قبل از خرید سنگ و ارسال آن ٬ مکان مناسبی را در نظر بگیرید که درفرایند ساخت و ساز ٬ سنگ ها کمترین جا به جایی را داشته باشند.
- برای تخلیه سنگ ها مکانی سرپوشیده ای در نظر بگیرید.
- برای بارگیری سنگهای تایل حتما باید به لبه عقب ماشین محافظ پلاستیکی اضافه کنیم که برخورد مستقیم سنگ با لبه فلزی کامیون باعث لب پریدگی سنگ نشود.
- اگر سنگ ها را باید روی هم قرار دهید٬توصیه می شود مابین سنگ ها ( نوار پلاستیکی – تخته ) قرار دهید٬تا لبه های سنگ٬خراب نشود.
- حتما باید از ماشینی استفاده شود که کف صاف و قابل قبولی برای حمل سنگ داشته باشد.
- چیدمان سنگ ها باید اصولی باشد تا وزن سنگ ها به زمین منتقل شود نه به سنگ های مجاور٬بهتر است سنگ های طولی به صورت ایستاده حداکثر با شیب ۲۰ درجه قرار داده شود.
- بارگیری سنگهای با ابعاد 50 در 50 سانتی متر و ابعاد بزرگتر قواعد به خصوصی دارد که یا باید پالت گیری شود یا در مواقع خاص برای اینکه لب پر نشود باید از نخ بین سنگها استفاده شود.
- همیشه طرف ساییده سنگ ها روی هم قرار بگیرد تا ساب سنگ ها به هیچ عنوان آسیب نبیند.
- در صادرات تمامی سنگها پالت گیری میشود که این مورد دقت و تخصص زیادی میخواهد و هرچه مسافت زیادتر باشد حتما باید از پالتهای مرغوبتری استفاده شود.
- بارگیری و تخلیه سنگهای اسلب با جرثقیل انجام می شود و در متراژهای کم از خرکها و متراژهای زیاد و مسافتهای طولانی از پالت فلزی باید استفاده شود.
سخن پایانی:
قبل از خرید سنگ و بارگیری آن باید مکانی را از قبل جهت تخلیه سنگ خود مشخص کنید زیرا اگر این مکان مشخص نشود جابه جایی محموله باعث شکستن سنگ های موجود در آن می شود.