پس از انتخاب سنگ و انتقال آن به محل مورد نظر، مهمترين مرحله نصب سنگ اسلب مي باشد. نصب سنگ بايد توسط افراد متخصص و با تجربه در اين زمينه انجام شود، زيرا کوچکترين مشکلي در نصب سنگ مي تواند به مرور زمان باعث شکستگي، افتادن يا ترک خوردن آنها شود.
براي به دست آوردن نتايج مطلوب و طولاني مدت توجه به دو نکته ضروري است:
1) انتخاب سنگ مناسب باتوجه به کاربرد آن
2) انتخاب روش صحيح نصب سنگ.
نصب اين سنگ به دليل سايز بسيار بزرگش سخت بود. اين دشواري ابتدا به دليل حمل و نقل اين سنگ و سپس نحوه چسباندن صفحات بسيار بزرگ و سنگين به سطح مورد نياز به وجود آمد. حال اگر محل نصب اين سنگ ها در بلندي يا پشت بام باشد، کار دشوارتر مي شود.
در قسمت هاي مختلف ساختمان از انواع سنگ اسلب استفاده مي شود مانند: سنگ اسلب تراورتن، سنگ اسلب عقيق، سنگ اسلب مرمر و .... نصب اين سنگ بايد توسط افراد متخصص در اين زمينه انجام شود. کوچکترين مشکل در نصب اين سنگ ها مي تواند به مرور زمان باعث شل شدن يا ترک خوردن آنها شود.
جنس و نوع سنگ، اندازه و اتصال آن به سطح زيرين و شرايط آب و هوايي همگي در انتخاب روش کار نقش دارند.
به عنوان مثال در مورد نوع سنگ عواملي مانند: خاصيت عبور نور از سنگ ( مثل سنگ هاي مرمر و تراونيکس )، وزن، تخلخل و جذب آب در انتخاب روش نصب موثر خواهند بود. به عنوان مثال براي سنگ هاي شفاف مانند اونيکس(مرمر) که قابليت انتقال نور دارند، نياز به نورپردازي زيرسطحي است و از روش هاي نصب خشک استفاده مي شود. علاوه بر اين، سنگ هاي توپري مانند گرانيت و کريستال که داراي حداقل (يا صفر) تخلخل و جذب آب هستند، نمي توانند تضميني براي کارکرد ايمن داشته باشند و با روش هاي سنتي (ملات) به طور دائم به هم متصل نمي شوند. نقطه تماس سنگ با سطح زيرين (بدنه، سقف، کف، ديوارهاي خارجي) از ديگر عواملي است که در تفاوت روش هاي نصب سنگ نقش دارد.
اين روش در سنگ هاي ساختماني (سنگ هاي صورت و کف) کاربرد فراواني دارد. ملات سيمان قديمي ترين و رايج ترين روشي است که براي نصب سنگ استفاده مي شود. اما با گذشت زمان مشخص شد که استفاده از ملات سيمان براي نصب تمام سنگ ها روش مناسبي نيست. زيرا برخي از مصالح سنگي به دليل چسبندگي کم به راحتي از لايه ملات جدا مي شوند.
يکي از راه هاي مطمئن براي نصب سنگي که ضخامت کمي دارد و نمي توان آن را شيار يا سوراخ کرد و احتمال خرابي را دارد، استفاده از يک لقمه سنگ ها است.
در اين روش:
- يک سنگ به صورت هرم بريده مي شود.
- با استفاده از چسب مخصوص آن را به پشت سنگ و کف کار مورد نظر بچسبانيد.
- در نهايت پشت سنگ را با ملات سيمان و ماسه پر کنيد.
اين روش يکي از بهترين روشهاي نصب براي سنگهاي سنگين با چسبندگي کم مانند سنگ گرانيت است که در آن شيارهايي به قطر سنگ ايجاد ميشود.
سنگ تراشي يکي از بهترين روش ها براي نصب سنگ ساختماني است. اين روش نه تنها قوي و قابل اعتماد است، بلکه زيبايي و استحکام سنگ را نيز حفظ مي کند.
نصب خشک علاوه بر سنگ بر روي مواد ديگري مانند سراميک پرسلان،ترموود، کامپوزيت و ... نيز استفاده مي شود. مشخصات و انواع مواد مورد استفاده براي اجراي نماي خشک منجر به روش هاي مختلف نصب خشک مي شود. به طور کلي مي توان آن را به روش هاي مرئي و نامرئي تقسيم کرد. نماهاي نصب شده به صورت خشک به عنوان يک روش مکانيکي در نظر گرفته مي شوند زيرا از مواد فلزي (زير سازه هاي ساخته شده از فولاد و آهن يا آلومينيوم ضد زنگ، پيچ و صفحه و غيره) براي نصب متريال نما استفاده مي کنند. در اين روش علاوه بر کاهش وزن ساختمان (نسبت به روش نصب سنگ فوق)، امکان عايق کاري ساختمان، به راحتي تنظيم و غير مخرب بودن، به حداقل رساندن ريزش سنگ ها، امکان افزايش سرعت نيز وجود دارد. روند کار را بالا ببريد و نما را بعد از اسکلت شروع کنيد. ساختار ساختمان اشاره مي کند.
ابتدا بايد به اين نکته اشاره کنم که به هيچ عنوان نبايد از هر چسبي براي سنگ صرفاً به دليل کارآمدبودنش در کارهاي ديگر استفاده کرد. زيرا ساختار سنگ و مواد مورد استفاده در فرآوري مي تواند به راحتي با مواد برخي از چسب ها واکنش نشان دهد. نتيجه آسيب به سنگ و نقص در سنگ است. همچنين در بسياري از مواقع ما موقعيت هايي داريم که سنگ ها بيرون کشيده شده و شل شده اند. پس اگر مي خواهيد از تمام مزاياي چسب سنگ بهره مند شويد، از هرچسب و برندي استفاده نکنيد.
براي نصب سنگ قيمت ثابت و مصوبي وجود ندارد و هزينه نهايي با توجه به سايز و نوع سنگ و همچنين جنس و نحوه نصب تعيين مي شود. علاوه بر اين يکي از عوامل تاثيرگذار که هزينه نصب را تعيين مي کند، محل نصب سنگ است، بنابراين هزينه نصب سنگ کف با هزينه نصب سنگ ديوار يا سنگ سقف متفاوت است.